Ominaisuudet

Hahmon esittelyyn tulee merkitä seuraavat taidot numeroasteikolla ja numeroa aukiselittävällä kuvauksella:

• Kestävyys
• Ketteryys
• Refleksit
• Selviytymistaidot
• Sosiaalisettaidot
• Tarkkaavaisuus
• Voima
• Älykkyys

Hahmojen osaaminen ilmaistaan numeroasteikolla, joka on 1-5, jossa:

1 – taito on heikko tai miltei olematon
2 – taito on selkeästi normaalia heikompi
3 – taito on normaali, ei hyvä tai huono
4 – taito on normaalia parempi, mutta ei voittamaton
5 – taito on huipussaan

Taidon ollessa 3, 4 tai 5, hahmo on pätevä opettamaan kyseistä taitoa muille.

Cladesissa hahmoille annetaan tietty pistemäärä, jonka pelaajat voivat vapaasti jakaa taitojen kesken. Taitojen loppuun merkitään, montako pistettä on käytetty (esim. 18/20).

Hahmoilla on jaossa pisteitä seuraavan jakauman mukaan:
Hyveet: 20 pistettä
Synnit: 20 pistettä
Ihmiset: 23 pistettä (tasaava tekijä ylempien psyykkisiin kykyihin)

Nuoren hahmon kohdalla kaikkia pisteitä ei kannata jakaa heti vaan jätä tilaa pelilliseen kehittymiseen! Keski-ikäisellä hahmolla kaikkien pisteiden jakaminen on jo järkevää.

Pelien myötä hahmoille voi hankkia lisäpisteitä seuraavanlaisesti:
Hyveet: 3 pistettä
Synnit: 3 pistettä
Ihmiset: 2 pistettä

Lisäpisteiden hankkiminen tapahtuu sitten, kun hahmo on käyttänyt kaikki pisteensä ja harjoittelee jotakin osa-aluetta muutaman pelin ajan.

Mikäli hahmon kaikki pisteet on käytetty ja hahmo kehittyy jossain osa-alueessa, huononee jokin muu! Huonontuvan taidon voi valita itse tai miettiä niinkin, että jos tämä tietty taito nyt kohoaa, niin mikä taito laskisi vastapainoksi.

Taitojen selitykset

Kestävyys
Kestävyys kertoo kuinka kauan hahmo jaksaa fyysistä rasitetta. Esim. raskasrakenteisilla hahmoilla kestävyys voi tarkoittaa monia toistoja laatikoiden nostamisessa, mutta raskasta massaa ei jakseta kantaa useita kilometrejä.

Ketteryys
Ketteryys kertoo, kuinka ketterä hahmosi on mm. liikkeissään ja minkälainen tasapaino sillä on. Kookkaat hahmot eivät ole luonnostaan kovinkaan ketteriä tai notkeita, mutta säännöllisellä harjoittelulla sekin on mahdollista.

Refleksit
Refleksi on samankaltaisena toistuva reaktio ärsykkeeseen, mikä on usein nopea ja automaattinen, jolloin hahmo toimii ennen kuin ajattelee. Refleksejä on synnynnäisiä ja opittuja, esim. käden poisvetäminen kuumalta hellalta on synnynnäinen refleksi (poispäin kivusta) ja opittu refleksi on esim. Pavlovin koirilla esiintyvä syljen eritys ruokakellon soidessa.

Selviytymistaidot
Selviytymistaidot kertovat, miten hahmosi selviytyy maailmanlopun keskellä. Tähän kuuluu mm. tulen tekeminen, jäljitys/metsästys, suojan etsiminen yms.

Sosiaalisettaidot
Sosiaalisettaidot kertovat, kuinka hyvin hahmosi osaa sosialisoida muiden kanssa. Tämän taidon alle kuuluu myös karisma, joka voi esiintyä niin hyvässä kuin pahassakin. Karismaattinen hahmo saa muut helposti puolelleen tai vastaavasti kykenee vaikuttamaan muihin voimakkaasti manipuloinnilla.

Tarkkaavaisuus
Tarkkaavaisuus kertoo, kuinka hyvin hahmosi havainnoi ympäristöään. Huomaako se zombit ajoissa ja löytääkö se helposti tavaroita.

Voima
Voima kertoo, kuinka voimakas hahmosi on fyysisesti. Voima jakautuu niin räjähtäviin rykäisyihin, kuin pitkäaikaisempaan rasitukseen, joka on yhteydessä kestävyyteen. Fyysisessä voimassa on otettava huomioon hahmon rakenne, eikä hentorakenteinen voi olla mahtava voimapesäke, joka jaksaa nostaa 5 kertaa oman painonsa.

Älykkyys
Älykkyys kertoo, kuinka hyvin ja nopeasti hahmosi oppii uusia asioita ja kuinka hyvin se sopeutuu uusiin tilanteisiin ja/tai ympäristöihin.